Здравната и енергийната криза създават трудности за туристическия бранш. В разгара на сезона всеки ден е изпитание пред хотелиери и ресторантьори в Банско.

Здравната криза държи в хватката си бранша вече две години. Тази година обаче хотелиерите плашат и три пъти по-скъп ток в сравнение с миналата.

„Не мога да си направя бюджета след месец-два, а всичко това се отразява на бюджета. Всичко това се отразява напред, тъй като не можете да боравите с бюджета, не можете да вземете решение дали този обект да работи или да не работи, не мога миналата година сметката за ток е била 12 000, сема е между 38 и 40 000 лева, като още не сме получили фактурата за декември“, казва хотелиерът Бурхан Немутлу.

„В хотела няма никой вече две седмици в заведението на обяд два часа работим и после чакаме наслука опитваме се оцеляваме, но е много трудно, токът много се вдигна“, споделя хотелиерката Спаска Ярецова.

Хотелиерите очакват бърза помощ от страната на държавата. Такава те вече получиха за здравната криза, защото до миналата седмица граждани на трети страни в червената зона въобще не можеха да посещават курорта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!