Шоковото поскъпване на тока изправя хотелиерите пред реален риск да спрат работа. След здравната, това е втората сериозна криза за бранша.

Дали хотелът е пълен, или празен, дали има анулации, или не, няма никакво значение - електромерите продължават да въртят. А сметките за електроенергия  в сравнение с миналата година тук са най- малко три пъти по- високи, отделно е и сметката за отопление.

В семейния хотел на Спаска Ярецова в разложкото село Баня туристите се броят на пръсти.

„В хотела нямаме никой вече две седмици, заведението до обяд никой, на обяд два часа работим и после чакаме наслука“, споделя жената.

Персоналът е от 10 души и е истинско предизвикателство пред работодателя да им изплаща заплатите навреме. По-скъпият ток допълнително усложнява обстановката.

„Опитваме се да оцеляваме, но много ни е трудно, токът много се дигна, два пъти, по 1500 лева плащахме, сега 3000, хора няма“, казва Спаска Ярецова.

В по-големите хотели също се задъхват.

„Аз за пръв път не мога да си направя бюджета, да го предвидя, защото чакам фактурата да дойде след месец - два, а всичко това се отразява на бюджета.  Като не може да боравите с бюджета, не можете да вземате решения дали този обект да работи - или да не работи“, обясни Бурхан Немутлу, генерален мениджър на хотелска верига.

Само за ток сметките са тройни.

„Миналата година е била 12 000, сега е 38, между 38 и 40 000 лева, като се има предвид, че декември месец още не сме получили фактурата, сега ще я получа, януари месец ще я получим февруари“, казва Немутлу.

Нощувката за двама плюс закуска и екстри тук е около 100 евро.

Хотелиерите се надяват на бърза помощ от страна на държавата, за да не се стигне до фалити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!