Българинът Асен Анев стана един от 40-те полуфиналисти в националното състезание за професионални готвачи на Англия преди дни. Това е най-голямата и най-престижна надпревара за професионални майстори готвачи в Обединеното кралство.
Заради коронавируса обаче, тази година конкурсът се провежда онлайн.
Асен е завършил Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен, но от 5 години живее на Острова със съпругата си. Признава, че кулинарията не е само работа, но и изкуство - подобно на Пикасо, той твори ястия в чинията.
До полуфинала Асен стига с меню, включващо британско агнешко лойн филе с билкова коричка, поднесено с дроб сърма с печени сладки моркови, лилави броколи и сос от червено вино. А десертът е бил панакота с вкус на роза.
Готвачът е много развълнуван от постигнатото. Той сподели, че конкуренцията в състезанието е голяма, но не се притеснява.
За да стигне до финала, Асен трябва да представи меню с авторска интерпретация на национално ястие. В края на септември ще стане ясно дали българин ще бъде най-добрият професионален готвач на Англия за 2020 година.