Знаете ли, че отдавна производството на рамки за велосипеди е изнесено в Китай, макар че в Европа годишно се сглобяват и продават стотици хиляди колела. Една от трите фабрики, които в последните години са отворили врати на стария континент се намира именно в България.

Днес платформата Bulgaria Wants You разказва историята на Антон Настев, чиято страст към колелата го отвежда от състезателните писти до създаването на собствено производство на велосипедни рамки с капацитет над 250 хил. бройки годишно.

За Антон велосипедът е начин на живот:

„Влюбих се в планинското колоездене, докато бях на една опашка на Симеоновския лифт. Видях батковците, които карат, това беше 1995 г. Тренирах на колодрума в Борисовата градина, впоследствие минах през това колело като състезател по „крос-кънтри“. Тренирах няколко години в Холандия с олимпийски BMX“.

Снимка: btvnovinite.bg

Споделя, че за него колелото е като естествено продължение на тялото му. Определя се като авантюрист.

„Предприемачите се предполага, че се целят директно в печалбата, докато за мен пътят до тази печалба е много по-важен. С тази идея исках да докажа, че в България можем да произвеждаме велосипедни рамки и то за висок клас производители на велосипеди. Това до преди няколко години беше една химера. Текущото ни ограничение за производство на рамки, на годишна база, е около 60 хил.“, разказа младият предприемач.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обяснява, че технологията, която използват е подходяща за обезпечаване на около 250 хил. броя рамки. По думите му в момента тази индустрия се гради у нас, защото се създават тесни специалисти. Уточни, че подобно производство в Европа няма и компанията му е единствена в сектора на Стария континент.

Цялата история на Антон Настев вижте във видеото!