Мария Бакалова и Нина Добрев плениха Холивуд със своите роли, но един друг българин буквано го „омагьоса“. Кой е Той?

Той е Антони Христов и близо 40 години живее отвъд Океана. Медиите го определят като „българската следа“ в меката на киното, а той себе си – като човекът зад брилянтни анимации като Търсенето на Немо, Wall-E, Феноменалните 2.

През 1999г. взема решение да се върне да живее в България, когато идва неочакваното предложение на анимационният гигант Pixar да бъде художествен директор на “Търсенето на Немо“.

Снимка: Bulgaria Wants You

„Прекарах 18 години в правене на анимационни и късометражни филми. Като цяло не съм се замислял, кога ми е бил върхът на кариерата, просто защото за мен животът ми е бил само една непрекъсната работа - от филм на филм. Да работиш в гигант като Pixar е престижно, но аз бях воден от магията на анимацията. Това беше моята страст, но любовта ми към България се оказа по-силна.

Днес Антони Христов живее и работи в България. Той разкрива пред платформата Bulgaria wants you, че противно на общото схващане страната ни е много подходяща за бизнес.

Снимка: Bulgaria Wants You

„България е една много по-малка страна, пазарът е много по-малък и това от една страна ограничава възможностите, но пък от друга страна ние сме част от Европейския Съюз, и малкият пазар ти дава възможност за една гъвкавост. Ако имаш добри идеи, точната нагласа и се фокусираш над това какво може да постигнеш – успехът ти е гарантиран. Какво се случва с мен тук? Аз съм част от една група хора, с които разработваме видеоигри – Академията. Тук в България вече има такава индустрия, която се развива много добре и има нужда от кадри, и ние ги създаваме. Ние даваме на тези млади хора възможност да направят добър живот за себе си, без да се налага да излизат от страната си.

Снимка: Bulgaria Wants You

Второто нещо, с което се занимава Антони Христов и партньорът му Милин Джалалиев е комуникационна платформа, която да информира за всичко свързано с разработката на видеоигри в България. Третият му бизнес е свързан с електронните спортове и e-sports reality show.

Снимка: Bulgaria Wants You

„Ако трябва да кажа кога съм се чувствал най–успешен в живота си, то е със сигурност в момента, защото сега правим нещо страшно смислено и направо ми е приятно да се събуждам всеки ден. За мен е България е такава каквато е – единствената страна, която имаме. Както са казвали римляните навремето, че да обичаш семейството си е ок, това е нормално, обаче да го харесваш – това е благословия. Аз винаги съм си обичал България, обаче сега започвам да я харесвам.