Възможността за превоз на товари по въздуха на цената на автомобилния транспорт дълго време се считаше за невъзможна. Но двама българи, които пишат история, промениха това.

Преди дни на пистата на летище "София" българска компания представи пред света "Черния лебед" - усъвършенстван товарен безпилотен самолет, който е най-икономичният товарен самолет, създаван някога.

Двама братя - Свилен и Константин Рангелови ще свържат градовете по света един с друг по начин, който просто не е бил възможен досега.

Снимка: bTV

След като завършват Американския колеж в София, по-големият брат - Свилен отива да учи икономика в Съединените щати, а Константин - авиокосмическо инженерство в Холандия.

Шега между двама братя преди 7 години дава началото на една мечта, която вече прави революция в превоза на товари по въздух.

Снимка: bTV

"Той ми пишеше по "Скайп": "Айде, кога ще идваш пак да ми донесеш малко сирене, българско сирене" и аз казах: "Съвсем скоро бях, нали си инженер, направи си дрон и ще ти пратя". И от малко шеги и закачки…", спомня си Константин.

Преди дни компанята на Свилен и Константин представи първия сериен самолет - "Черен лебед" и даде заявка за началото на нова ера в световната индустрия за превоз на товари.

"Много често ни смятат за луди - защо сме тръгнали да го правим, това никога няма да стане или "големите ще ви смажат" и така нататък. Един куп извинения на хората, които нямат куража да се захванат с нещо такова. Но да, ние понеже много често говорим с доста клиенти и инвеститори, чуваме от инвеститорите "не", но от клиентите - "да". Това ни дава допълнително вяра да продължим, че сме на прав път. След като клиентите го искат, значи има хляб в този проект."

А какво представлява той?

Снимка: bTV

"Ами най- лесното за обяснение е "летяща баничарка". В момента има много големи самолети, много скъпи и те летят само между много малко градове. Тоест носят се товари за България само в една точка - в София, въпреки че в България има над 100 писти и летателни площадки. Тоест ако се направи по-малък самолет, който да е достатъчно ефективен и да е с размерите на една баничарка, то може да кацне директно в Хасково, директно в Павликени, директно във всеки по-малък град, дори село. И това да е товарът за даденото населено място и да се направи доставката страшно по-бързо и по-евтино."

С товар от 350 кг "Черният лебед" може да измине 2500 километра разстояние без проблем.

Момчетата споделят, че да работиш 7 години за целта си е трудно, незабравимо и много бързо минаващо време, защото това са 7 години, в които работиш без да си видял продукта на своята работа в завършено състояние.

Финансирането обаче е трудно.

"Разчитаме на подкрепата както на фондове, така и на десетки инвеститори и дори преди няколко седмици направихме излизане на борсата в България, за да може още повече да увеличим достъпа на обикновени граждани да инвестират в компании като нашата."

Снимка: bTV

Предстоят първи полети и първи клиенти за "Черния лебед".

"По-конкретно в началото на годината се очаква да направим първи технически полети, да получим лиценз за Европейския съюз, с който можем да летим в цяла Европа, да извършваме търговски полети и да започнем търговските полети в Европа и после в Австралия до края на 2022 г.", разкриват плановете си двамата.

Преди 7 години се заражда и идеята двамата братя да не подстригват или бръснат своите бради, въпреки че ги мразят, като вид мотивация и самонаказание, докато не си "свършат работата". Сега обаче има вероятност в началото на следващата година да са неузнаваеми по улицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!