Българските спецслужби разбраха, че започва война на 25-и, ден, след като тя вече беше започнала. Това каза в предаването „Тази събота” генерал Атанас Атанасов, който е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Ние констатирахме много сериозен проблем. Аз и моите колеги от „Демократична България” ще работим много усърдно, за да изясним неговия генезис и да се преодолее това състояние на българските служби, защото в най-тежкия момент за последните 20 - 30 години, пред който е изправена държавата ни, тази криза, комплексна, с война на 300 км, българските служби показаха, че са неспособни да информират висшето държавно ръководство с надеждна информация”, заяви Атанас Атанасов.

Той направи паралел с 2001 г., когато бяха ударени кулите близнаци в САЩ:

„Аз бях директор на контраразузнаването все още, няколко месеца по късно подадох оставка, тогава България не беше член на НАТО, но бяхме партньори. Ние тогава получихме обилна, надеждна информация от нашите партньори от Съединените щати, за това какво се очаква и каква информация имат. Днес България е член на НАТО, ние сме съюзник. Американският президент излезе публично и по телевизията казва, че Русия ще нападне Украйна.

Българските служби казали на българското правителство, че такова нещо няма да се случи. Това е провал и на практика създаде ситуация, в която българската държава и правителството не бяха подготвени за посрещането на тази криза. Ако ние имахме надеждна информация, ако  знаехме, че ще се случи това нещо, трябваше още на другия ден, след започването на войната, да започне да действа тук щаб”, отбеляза Атанасов.

По думите му според Закона за управление при кризи вътре и организацията в него, Съветът по сигурността при Министерския съвет трябва да играе тази роля.

„Този съвет, доколкото разбирам, също е неокомплектовани, това също е проблем. Също така, когато беше Югославската криза, именно този Съвет по сигурността тогава под председателството на министър-председателя Иван Костов работеше 24/7. Сега този съвет го няма, законово регламентиран, а той трябва да бъде звеното, което да анализира цялата информация и да предлага решения.

В коментар на думите на Румен Радев, че не е работа на министри да дават оценка на службите, Атанас Атанасов каза, че това не е негова работа:

„Аз го разбирам господин президента, защото назначенията на всички шефове на служби са негови и те станаха по предложение на неговото служебно правителство. Така, че ми е ясно само, че съгласно член 105 и алинея 2 от Конституцията на Република България, Министерският съвет отговаря за сигурността и обществен ред в страната. Аз и моите колеги сме гласували за това правителство и искаме то да не се провали в тази криза, така че господин президентът - не е негова работа”.

Атанасов подчерта, че те не искат оставки, но скат да изяснят какво се случва.

„Неспособни ли са? Нямат информационни източници ли нашите служби, или другото, което би ме притеснило повече, ако са подали невярна информация.

Затова по реда на парламентарния контрол и в парламентарните комисии, и чрез изслушване в пленарна зала ние ще искаме да изясним цялата информация. Какви данни са били получени, и да уточня - говорим и за българските разузнавателни служби, защото ДАНС, контраразузнаването отговаря за сигурността на територията на страната. Тези, които трябва да снабдяват нашите органи и висшето държавно ръководство са български разузнавателни служби”, каза Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото.