Стрелба, експлозии и сирени в Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън отново отхвърли възможността за пряка намеса на Съединените щати в конфликта. По думите му това би означавало Трета световна война.

Денят в Киев започна със сигнал за въздушна тревога и стрелба. Според западното разузнаване, прегрупирането на руските войски е в ход, те са на 25 километра и затягат примката около столицата. Докато бойните действия продължават в над 15 области, Украйна и Русия взаимно се обвиниха за хуманитарните коридори.

„Руските военни нарушиха работата на повече хуманитарни коридори. Но въпреки всичко 7144 души бяха спасени. И това са 7 144 причини да се опитаме да организираме евакуация на наши сънародници от обсадени градове и утре, и вдругиден“, заяви Зеленски.

Байдън отново заяви, че страната му няма да се намесва пряко във военните действия.

„Войната на Путин срещу Украйна никога няма да бъде победа. Ние показваме сила и никога няма да се разколебаем. Но идеята, че ще бъде изпратена техника, самолети, танкове с американски военни, с американски екипажи, разберете и не се заблуждавайте - каквото и да казват - това ще бъде Tрета световна война“, добави той.

Словесни престрелки и в Съвета за сигурност на ООН.

„Министерството на отбраната на Русия вече разполага с документи, които потвърждават, че на територията на Украйна е имало мрежа от най-малко 30 биологични лаборатории, работеща с финансиране от САЩ за засилване на патогенните свойства на смъртоносни болести“, заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

Върховният представител по разоръжаването към ООН Изуми Накамицу ООН няма информация за никаква програма за биологични оръжия в Украйна.

Според украински източници до часове във войната ще се включи и Беларус.