„Д-р Валентин Димитров е назначен от мен като изпълнителен директор на „Пирогов“, но преди това проф. Костадин Ангелов го назначава като председател на борда на директорите. Управленските му качества са оценени“.

Това коментира в предаването „Тази събота и неделя“ бившият министър на здравеопазването Асена Сербезова.

„Направи ми впечатление, че предстои проверката да бъде проверена. Министър Хинков използва термини, които не разбира. Един от тях е свръхзадлъжнялост. При нея активите са на по-ниска стойност от пасивите, което не е така с „Пирогов“. Другият термин, който не разбира, е платежоспособност – да не може да си покрива „Пирогов“ задълженията, което не е така“, допълни тя.

„Тегленето на заем от „Пирогов“ не означава нито свръхзадлъжнялост, нито неплатежоспособност. За първи път „Пирогов“ има по-позитивни резултати. Да говорим за „Александровска болница“. През 2012 година е на плюс няколко десетки хиляди, а през 2020 г. става на минус 70 млн. лева. Последният директор ли да обвиним – несериозно е“, коментира Сербезова.

„Прави впечатление, че има по-малко от месец между доклада и решението на Хинков за отстраняването на Валентин Димитров. Задължение на принципала е да се направи обективна оценка. Бившият административен директор и бившият финансов директор на „Пирогов“ са част от екипа на министър Хинков. Той трябва да го каже на журналистите“, каза още тя.

„В здравеопазването има прекалено много политика и интереси. В нормалните държави има 20-годишна стратегия. Независимо кой дойде на власт – има консенсусна политика. През последните три години у нас така бързо се завъртя въртележката, че изпускаме голямата картина и посоката“, допълни бившият министър на здравеопазването.

„Въпросът за СЕСПА ми е любим“, подчерта тя.

Сербезова обясни, че не е сменяла формулата за Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

„Няма „формула на Сербезова“, а има „грешката на Костадин Ангелов“. Аз съм одитор. Професионално с това си изкарвам хляба. Нормално е, когато има такава система, аз да разпоредя одит. Установява се, че формулата, която той е приел, не е съобразно закона. „Информационно обслужване“ ми предложиха да възстановим закона“, каза още тя.