За източването на язовир „Студена” е отговорен министърът на околната среда и водите, защото язовирът се „изтака” с месечен график, който той утвърждава по заявка на ВиК-Перник, смята Асен Личев, бивш директор на дирекция „Управление на водите" в МОСВ.

Съгласно Закона за водите предоставянето на питейна вода в населените места е отговорен министърът на регионалното благоустройство, а водопреносната мрежа е собственост на общините, каза Личев в студиото на „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има връзка между магистралите и режима на водата.  Унищоженията на естествения язовир на река Вит - отложенията – валуни, чакъл, пясък  на коритото, които задържат водата, когато вали дъжд. А тази вода отива към Плевен, който сега е изправен пред режим на водата”, обясни Личев.

„2016 г. се направи изменение на Закона за водите, където категорично се забрани добивът на инертни материали от речните русла на територията на страната, с изключение на добива на инертни материали от река Дунав. Това и в момента е забранено. Областните управители трябваше да организират почистване на руслата на реките, но без да се нарушава руслото на реката и терасите", категоричен е бившият шеф на дирекция „Управление на водите” в МОСВ.

Какво каза още Личев за проблемите с водоснабдяването в България, вижте във видеото.