Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че градът ще остане напълно без вода през март следващата година, ако няма обилни валежи. Тази констатация той сподели днес с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев.

Държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК дружество –
ще се търси има ли виновни за кризата. Владимиров коментира, че обстоятелства в годините са били подценявани, като най-важният от тях е бил фактът, че притокът в местния язовир е бил много по малък отколкото оттока.

По-рано тази седмица кметът подаде сигнал до разследващите за водния режим и нарушения на местното ВиК-дружество.

Междувременно депутати от БСП изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов, в което настояват комисията да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от местното ВиК. 

От 18 ноември в Перник беше обявен воден режим, но граждани алармираха, че графикът не се спазва.

След протест на жителите на града, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков поиска оставката на директора на ВиК-Перник инж. Иван Витанов.

Днес Министерският съвет реши да отпусне 2,7 млн. лв. на Община Перник заради водната криза в града.

Средствата са договорени след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на Перник, на която са присъствали министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Парите са за проект, свързан с реконструкция на пречиствателната станция за питейна вода.