Този израз „законно, но недопустимо” няма правна стойност. Това обяви в предаването „Тази събота” председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов по повод казуса с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Казусът успя да свалят от поста един на практика несменяем човек – шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов. Оставката бе подадена, тъй като Калинов обезсили акта на район „Слатина” за събаряне на навесите на Георгиев.

От камарата на архитектите пък поискаха цялостна проверка на дирекцията на Калинов.

„При нас има и други сигнали за такъв тип отказ от действие от тази дирекция, което е толериране на незаконното строителство. Немислимо е органът, на който е възложено да премахва всички незаконни части от строежи или цели строежи, да си затваря очите”, обясни арх. Игнатов.

Според него проблемът с презастрояването на София особено новите квартали се корени в липсата на обезщетения за хората с имоти в зелени площи и междублокови пространства.

За наводняването на ул. „Солунска” при първия по-проливен дъжд след приключването на ремонта на „Графа” той коментира, че това е недопустимо и е проблем или на проекта, или на поддръжката на шахтите. „Трябва да се търси отговорност… При следващия дъжд ще е същото, ако не се вземат мерки”, смята председателят на камарата на архитектите.

Той каза още, че от 2016 г. камарата настоява Законът за устройство на територията (ЗУТ) да бъде заменен с ново съвременно законодателство с абсолютно ясни правила. По думите му доказателство, че няма ясни правила е казусът със сградата „Златен век” в София.

Вижте повече във видеото!