Силен дъжд, придружен с гръмотевици, заваля в ранните следобедни часове в София. Най-сериозно е положението в Бистрица, където улиците буквално се превърнаха в реки. От ЧЕЗ обявиха, че има проблеми с тока в Железница, Банкя и части от "Люлин". 

В Бистрица са наводнени мазета на къщи. Шофьорите са се придвижвали трудно, а някои от тях дори са останали без регистрационни номера.

В три квартала имаше проблеми и части от тях временно останаха без ток.

Мълния удари трафопост на кръстовището на булевард "Константин Величков" и улица "Симеон" в София. Това е предизвикало пожар. Не бе засегнато електричеството в района и нямаше проблеми с движението на трамваите.

Според Столична община може да се касае не за мълния, а за късо съединение вследствие на проливния дъжд. По думите на очевидци обаче става въпрос именно за мълния, която е ударила не веднъж, а цели три пъти.

Поражения има и на гарата в Кремиковци, която също е ударена от гръм. Един човек е обгазен, транспортира се към „Пирогов”.

В "плавателен канал" се превърна и прясно ремонтираната ул. "Солунска" в центъра на София. На новоремонтираната улица ”Граф Игнатиев” дъждът също създаде проблеми. Силните дъждове наводниха и подлезът на Софийския университет.

Подобни явления крият риск за сградите без мълниезащита. Една такава система работи покрива радиус от 90 м, казват експерти.

Силният дъжд снощи пък наводни мазето на столичното 139-то училище. Часове по-късно вода има, нанесени материални щети няма. Дейностите по отводняване продължиха през целия ден.

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са отреагирали на 24 сигнала за завирявания от наноси и листна маса, както и за паднали клони в града. Екипите са изпомпвали вода от ул. „Кумата“ и в зоната при професионална гимназия „А. С. Попов“. През нощта в готовност ще останат шест екипа. 

Пожарната  се е отзовала на 42 сигнала за завирявания, паднали клони и къси съединения в ел. табла на интернет доставчици и други.  

Наблюдават се критичните места на реките и нивата на язовирите в столицата. Към  момента нивата на реките са слабо повишени, оттичат се безпрепятствено и няма опасност от разливи. Водни количества от язовирите „Суходол 2”, „Мрамор”  и „Мърчаево” се изпускат контролирано.