Самият факт, че той (премиерът Бойко Борисов) вкарва в този случай рублите и московското влияние означава, че е доста притеснен, поне според мен. Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя“ Антон Кутев от БСП по повод коментара на Борисов за публикацията в испанския  в.“Ел Периодико“ за разследване за пране на пари в особено големи размери и намесата на неговото име.

„Ако има влияние на Москва, то трябва да е в обратната посока. Тази къща е собственост на някакъв човек, който очевидно се познава с Борисов, който е пряко свързан с Москва, защото е руснак. При това положение да кажеш, че те са от обратната страна е абсолютен нонсенс. За първи път виждам Борисов толкова безпомощен“, уточни социалистът.

По думите му притеснението на българския премиер идва от факта, че става въпрос за разследване на европейска полиция и прокуратура и той не може да има въздействие върху това.

На въпроса дали не е възможно публикациите да са кампания за набеждаване Кутев отговори: „Възможно е и това да става, но аз си спомням много добре момента, когато избухна скандалът с Мишо Бирата – тогава си мислих, че властта ще се търкаля по улиците… Тогава Борисов се измъкна, като всички служби започнаха да разследват не дали премиерът се е обадил, спряла е проверката и е ощетил бюджета, а дали записът е автентичен.

Най-вероятно сега ще се съсредоточим върху подобни неща. Прокуратурата ще се заеме с въпроса, няма как да не се заеме, след като се е заела вече испанската, и ще започне да разглежда кой го е пуснал, има ли руска връзка, шпиони участват ли. Няма да се заеме с основния въпрос всъщност – има ли пране на пари… Аз не казвам, че премиерът е прал пари, защото нямам тези доказателства, но много се надявам най-накрая прокуратурата да заработи така, както трябва, не само срещу враговете на Пеевски (Делян Пеевски, депутат от ДПС).

Антон Кутев коментира и предстоящите избори за лидер на БСП на 26 април. Той е категоричен, че няма да се кандидатира за поста.

По думите му е най-важно да се гарантират честни избор и не само кой ще бъде избран за лидер, а и кой ще влезе в ръководството на партията после.

Вижте цялото интервю във видеото!