Две млади жени – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, умиряха преди 12 години, погребани от отломките на една от сградите на ул. „Алабин” в центъра на София. От решението на Софийския градски съд в средата на септември стана ясно, че виновни за смъртта на двете момичета няма. 

Разследването се проточи с години, а според заключенията на експерти срутването е настъпило заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати и премахване на вътрешни преградни стени.

10 години след трагичния инцидент – през октомври 2016 г., е даден ход на делото. Обвинени са четирима души – собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта – Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта и строителят Манчо Антонов.

12 години след смъртта на двете млади момичета Софийският градски съд се произнесе – всичките искове са неоснователни. Според решението на съда собственикът на сградата и четиримата обвиняеми са невинни. Решението подлежи на обжалване.

Адвокатът на семейството на Петрина Христова – Емил Милев, обяви в предаването „Тази събота”, че решението на съда го е изненадало, защото доказателствата са сочели, че подсъдимите са виновни. Майката на Петрина обаче не е била изненадана, защото отдавна се е простила с  илюзията, че ще дочака справедливост. „Получих, това което очаквах”, казала жената след последното решение на Софийския градски съд.

Относно безкрайно дългото разследване на трагичния инцидент Милев каза, че е написал над 30 жалби до различни компетентни институции, но без резултат.

Когато стана инцидентът кмет на София е беше сегашният премиер Бойко Борисов, напомни адвокатът. Милев  какъв е бил проблемът Борисов да бъде разпитан по делото и да каже защо след като сградата е паднала, тя е била разчистена в много бързи срокове. На място е отишъл Цветан Цветанов, който е отговарял за сигурността в общината по това време.

Основен свидетел по делото е Николай Александров, който е майстор по време на трагедията, първо свидетелства как лично собственикът на сградата му разпорежда да маха носещите колони, но след това се отказва от показанията си, като обяснява, че са го накарали да лъже. Милев коментира, че свидетелят е разпитвам няколко пъти и съдът трябва да прецени дали лъже.

След три години изтича абсолютната давност по делото и дори да има осъдени на по-горни инстанции, те няма да носят наказателна отговорност, каза още Емил Милев.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!