18-годишният Иван-Александър Димитров триумфира на национално състезание по туризъм в Австрия. За титлата се бори 3 дни, а момчето печели журито с готварските си умения.

В борбата за първото място се включват общо 81 участници. Състезанието се състои от три различни теми – готвене, ресторантьорство и рецепция.

„Тук почти всички работят от много малка възраст и учат едновременно, както аз го правя. Тези, които имат желание, се записват за състезанието и се явяват от Залцбург, в моя случай. По готвене се явиха 30 души и продължиха трима“, обясни Иван-Александър.

Иван-Александър печели сребърен медал в индивидуалното си представяне по готвене, като приготвя 4-степенно меню. Продуктите са зададени от журито.

„За студено предястие си избрах нещо много интересно. Вариация от цвекло, с еспума от цвекло, сос от хрян и мариновани ябълки. Заедно с чипс от кайен пипер. За рибата трябваше да сготвим, това ни беше дадено, морски език, което е соленоводна риба с четири филета, което си е доста голямо предизвикателство. Нея е сготвих с рибен фарс“, обясни 18-годишният българин.

„При основното трябваше да интерпретираме традиционно австрийско ястие. Печено месо с традиционни австрийски кнедли и много лук“, добави той.

Иван-Александър учи в училище със специалност туризъм и макар 18-годишен той вече 3 години работи като готвач в един от световноизвестните хотелите с над 100-годишна история в Австрия. Там черпи опит от едни от най-добрите шеф-готвачи за техники и аранжиране на ястията.

През септември ще започне да работи в ресторант с две звезди „Мишлен“.

„Там ще се задържа сигурно две години. След това накъдето ме отвее вятъра искам да пътувам и да работя из целия свят“, каза той.

Любовта към готвенето помага на Иван-Александър да не спира да твори в своите чинии и да се готви за следващото готварско състезание.