17-годишният ватерполист Андрей вчера – на Йордановден, успя да достигне пръв до кръста при оспорвана конкуренция. Младежът е ученик в 11-и клас на руската гимназия в града. Дълбочината на водата, там където се хвърля кръста в морето, е около 4-5 метра. А желаещите да го хванат са били повече от обикновено.

„Смятам, че имах късмет при достигането на кръста. Не смятам, че има значение дали става дума за малко момче или за възрастен мъж. Смятам, че всичко беше въпрос на късмет“, каза пред bTV Андрей.

Той не се е подготвял специално за ритуала. Имал обаче силно желание да го направи, за да е живо и здраво семейството му. Искал също така да спази традицията.

„За мен традициите са нещо много важно. Смятам, че традициите на един народ трябва да се поддържат живи, защото без тях съответният народ просто изчезва“, споделя още момчето от село Индже войвода. Разказва, че в селото му има кукерска и коледарска група, а той е част от всички празници.

„Пожелавам си тази година семейството ми и всички българи да са живи и здрави, както и да имат една щастлива и весела година“, каза още Андрей.

Вижте как са реагирали съучениците и учителите му на хващането на кръста във видеото.