Точно 10 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала.

Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“. По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите. Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени заради необичайно топлото време за януари, но са достатъчно студени да пречистят и калят смелчаците.

В Калофер „спасяването“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова градът е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, а температурата е около 7 градуса.

11-годишните момчета Стефан Начев и Ивайло Аврамов също са потомци на калоферската традицията. Те огласиха със своите гайди празника, като изпълниха песента „Кога ме мама родила“. На днешния ден децата си пожелаха да бъдат живи и здрави. 

Чуйте изпълнението им.

Подготовката за Йордановден 

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици мъже идват в града, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро, да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Леденото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. Един от мъжете, излезли от водите, призна, че се връща от САЩ специално за ритуала. Неговите приятели споделиха, че са се надявали на малко по-студено време. Обещават да дойдат в България в следващата година.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи. В града има стотици гости, които идват специално за ритуала от години. Всички си пожелават по-добро бъдеще и успех.

Легендата за Калофер

Според легендата Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже, предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ - Златен Калофер. Градът е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“.