Богоявление е – какъв по-празничен финал на седмицата. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Йордановден е един от най-почитаните български празници. Масово се отбелязва с водосвет и с хвърляне от свещеници на кръста във водоеми, където млади мъже се надпреварват да го хванат. Това се случва в цялата страна, а на едно специално място се прави мъжко хоро, което се е превърнало в ежегоден обичай на този ден.

Подбалканското градче се събужда в празнична атмосфера. Веят се български трибагреници. Чуват се звуците на тъпани и гайди.

Шествието започва от дома на кмета и стига до църквата „Св. Архангел Михаил“. След литургията шествието отново ще мине по улиците на Калофер, за да стигне до Черковския мост, откъдето ще бъде хвърлен и Богоявленския кръст.

Тази година времето е топло, водата в река Тунджа не е замръзнала. Отец Димитрий ще даде възможност на всички малки деца да се докоснат до кръста, преди той да бъде хвърлен във водата.

Петър Клинков и Емил Галов са в традиционни носии и са пристигнали в Калофер от София за да се включат в хорото.

„На мен това ми е мечтата от доста време - да се хвърля във водите за кръста“, обясни Петър Кников. Той е пристигнал в Калофер, защото това е най-популярното място за този обичай.

„Нямам кой знае каква подготовка. Ходил съм на фитнес и това е“, казва и Емил Галов. Той идва в Калофер за пръв път, но се надява късметът да е на негова страна и да хване кръста. Радва се, че водата ще е хладна. Пожелава си здраве за цялото семейство.