Шестима скочиха за спасяването на Богоявленския кръст в Търговище. Пръв до него във водите на градския шадраван стигна Ваньо Василев. Младият мъж е родом от града, но живее и работи в столицата.

Топлото време на днешния Йордановден изкара стотици търговищенци в центъра на града, за да наблюдават Богоявленския ритуал. На него присъстваха областният управител и неговият заместник, кметът на Търговище и секретарят на общината, председателят на Общинския съвет в града, заместник-кметове, ръководители на институции и ведомства. 

Трима свещеници четоха молитва на площада. След това благословиха жителите на града и им пожелаха здраве, поръсвайки ги със светена вода, уточнява БТА.

Представители на патриотичен клуб „Възраждане“ развяха знамена, под звуците на изпълненията на духовия оркестър към община Търговище. 

Ваньо Василев каза, че участва за втори път в Богоявленския ритуал. Първият път е през 2019 г., когато времето е било доста студено, по спомените на младия мъж. Той е треньор по тенис и работи в София.

С Богоявленския кръст в ръце Василев пожела здрава година на себе си и семейството си, както и на всички жители на областния център. Каза, че ще използва част от сумата за ремонт на семейното жилище в Търговище, а други ще вложи в личен автомобил. 

Архиерейският наместник отец Славчо Проданов откупи кръста с 1500 лв. Сумата е събрана от дарения на миряни, които традиционно вече години наред правят възможно осъществяването на Богоявленския ритуал в Търговище.