Тази неделя – на 28 октомври, ще преместим стрелките на часовниците и ще преминем към стандартното (зимно) часово време. Това ще е една от последните смени на времето.

През септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето. Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

Допитване направи и енергийното министерство в България. В него обаче участваха само 17 хил. българи.

96% от  гласувалите са против редуването на зимно и лятно време, 51% предпочитат за постоянно да бъде избрано лятното часово време, докато в полза на зимното са гласували 38% от анкетираните.

Според евродепутата Момчил Неков анкетата у нас е била направена неадекватно, а хората не са информирани какви са ползите и рисковете от избора на лятно или зимно часово време.

Неков смята, че трябва да се съобразим с държавите от Европейския съюз, с които търгуваме. По негова информация в Западна Европа предпочитат астрономическото (зимното) часово време.

Евродепутатът съветва държавата ни да се консултира със съседните Гърция и Румъния.