Общо осем души с българско гражданство се намират в Китай, като четирима са в Ухан (населеното място, откъдето тръгна коронавирусът), а останалите са в други градове. Това заяви в „Лице в лице“ външният  министър Екатерина Захариева.

Тя допълни, че от първия ден, в който е започнала епидемията, българското посолството в Пекин държи контакт с гражданите.

„Няколко са държавите, които са казали, че ще изпратят самолети, за да изведат гражданите от града. Сред тях са Франция и Германия. Следим ситуацията, готови сме при необходимост да изпратим самолет. В момента работим и по други опции. Това е град, който е под карантина, всякакви полети от него са забранени. Американците също казаха, че ще изпратят, но не получиха разрешение“, уточни министърът.

Тя посочи, че не става въпрос за средства, а за координирани действия и овладяване на ситуацията. Захариева посочи, че нито една държава все още не е извела гражданите си от китайския град. 

„Моля родителите им да бъдат спокойни, няма държавата да остави български граждани в беда. Работим по всички възможни канали. И четиримата в Ухан искат да се върнат“, допълни външният министър и помоли българските граждани да спазват указанията на китайските власти.

По отношение на шпионския скандал Захариева заяви, че веднага е получила съобщение от прокуратурата за заподозрените руски граждани. МВнР веднага са извикали руския посланик и са дали 48 часа на разследваните да напуснат страната.

„Не ми се иска руските дипломати да извършват подобни действия на територията на България, още повече, че отношенията България – Русия се развиват възходящо през последните години. Премиерът им беше тук, аз бях в Москва“, коментира Захариева и допълни, че няма да коментира подробности по случая, докато тече разследване на прокуратурата.

По непотвърдена информация единият руснак е шпионирал в сферата на енергетиката, а другият е фалшифицирал лични документи. Захариева не отрече тези твърдения.

Как външният министър коментира предстоящия брекзит и каква ще бъде промяната за българите, които учат и работят на Острова след 1 февруари - вижте във видеото!