Намерението да се обяви бедствено положение в Бургаско заради водната криза е повод да има обществени поръчки без конкурси.

Това заяви в „Лице в лице“ съпредседателят на Зелено движение“ Владислав Панев. По думите му 60 млн. лв. ще се раздадат на фирми, близки до властта. 

„За три работни дни министър Димитров си смени мнението четири пъти – ще има бедствено положение, режим на водата, после няма да има нищо такова. Положението е трагично. Не е ясно дали водата от яз. „Цонево“ може да се използва, защото той е за индустриални цели“, допълни Пенев. 

Според него до изборите няма да има режим на водата, като даде пример с Перник, където реалната ситуация стана ясна след местния вот миналата година. Той беше категоричен, че от яз. „Камчия“ се черпи по-голямо количество вода, отколкото в утвърдените от екоминистерството графици. 

„Плановете са 6 млн. куб. м. вода, нивото на язовира пада със 7-8 млн. – трябва да се направи ревизия къде отиват тези количества. Най-вероятно потреблението е по-високо от планираното“, заяви експертът и добави, че големият проблем е липсата на контрол върху работата на ВЕЦ-овете.

Той посочи, че отклоняването на вода от язовирите „Ахелой“ и „Порой“ е временно решение, защото капацитетът им е недостатъчен за нуждите на Бургаско. 

Бившият екоминистър Евдокия Манева коментира, че има усещане за хаос заради лошото управление на сектора. Според нея се работи „на пожар“ и при такива тежки ситуации корупцията излиза начело. 

„В Министерството на околната среда и водите се правят всеки месец графици, има координационен съвет, който при всеки проблем да се вземат мерки – това не се случва. Чака се до последно, създава се впечатление за голям апокалипсис и после спасителите идва, обявява извънредно положение и прави каквото иска“, уточни тя. 

Манева определи действията на екоминистъра Емил Димитров като спектакъл, който е целял да се създаде напрежение. Подробности по темата вижте във видеото!