„Водна криза в Бургас няма да има. Образно казано Варна ще се лиши от водата на язовир „Камчия“, за да прояви солидарност към Бургас. Няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас“. Това обяви министърът на екологията Емил Димитров след спешна среща с местната власт в Бургас.

На срещата е решено още да се прехвърли собствеността върху два язовира –„Ахелой“ и „Порой“, от Министерството на земеделието и храните на областната управа, за да започне авариен ремонт.

Целта е двата водоизточника, които сега се използват за напояване на земеделските площи, да се включат за резервно водоснабдяване на Бургас.

„Ще резервираме вода в язовир „Порой", която да стигне за още няколко месеца. И разбира се ще приведем в изправност „Ахелой“, обясни Димитров.

По думите му, ако язовирите преминат в разпореждане на областния управител, водата ще бъде по-евтина.

През бюджета на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас, съобщиха малко по-късно от Министреството на регионалното развитие.

Спешна работна среща в Бургас беше свикана, след като екоминистърът обяви в петък в парламента, че градът е изправен пред сценарий „Перник 2“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!