Назрява ли водна криза в Бургас? По-рано пред деня министърът на околната среда и водите – Емил Димитров, първо предупреди за рисковете това да се случи, а по-късно сам отрече думите си.

Язовир „Порой“ е един от трите язовира, които трябва да разрешат проблема, тъй като нивото на всички водоизточници спада и излиза едва ли не, че ако курорта „Слънчев бряг“ се беше напълнил с туристи това лято, водата вече щеше да е свършила.

За Южното Черноморие е необходимо язовирите „Ахелой“ и „Порой“ да бъдат включени към бургаския водопровод, който идва от „Камчия“. Връзката от първия е 3 км, а от втория – 7 км.

Снимка: btvnovinite.bg

С близо 80% е спаднало нивото на язовир „Камчия“, който захранва по-голямата част на област Бургас. От 230 милиона кубика полезният обем на питейната вода сега е само 30 милиона кубика.

Хората от близкото село Прилеп са преките свидетели на засушаването.

„За главния тръбопровод по принцип е прикачено населеното място, който влиза в Бургас. Има ли режим за Бургас, ще има и тук“, заяви кметът на селото – Чани Стойчев.

Нужни са около 50 милиона лева и свързването на 3 напоителни язовира за аварийно водоснабдяване на цялото Черноморие, два от които се намират на територията на общините Поморие и Несебър.

„Към настоящия момент двата язовира – „Ахелой“ и „Порой“ са в управление на Министерство на земеделието и храните. Компетентността по прехвърлянето на собствеността и управлението е чрез решение на Министерския съвет към областната администрация Бургас“, заяви областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков.

Преди месец започнаха процедурите по изготвяне на проектирането. Двата язовира се нуждаят от спешен ремонт, на стойност около 15 млн. лева. От ВиК-Бургас заявиха, че това няма да оскъпи водата на крайния потребител.

В момента водата в „Камчия“ може да стигне до май месец следващата година.

Със сигурност дъждовете и снеговете през зимните месеци ще повишат нивото на водата в язовира, но според специалистите то няма да е достатъчно за нуждите на населението.