„Премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка на правителството в деня, в който сме уговорили, че ще започне ротация. Ротация означава двама души да разменят постовете си“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Не е записано, че Денков ще бъде министър на образованието. Ще има ротация. Право на ГЕРБ е да не гласуват оставката на кабинета „Денков“. Ако те решат по този начин да се управлява България, те целенасочено водят към политически хаос“, посочи той.

Според него премиерът и вицепремиерът са работили добре в тандем за частичното приемане на България в Шенген.

„Има декларация, която е изчетена съвместно. Тя е водещата във взаимоотношенията. Имаме публична уговорка. Логиката е да продължи това, което до момента е работело. Целта е българите да пътуват без граници. Ако искаме това да се постигне, Денков трябва да е външен министър. Той отъпка пътеката“, каза още Сабрутев.

„Делян Пеевски иска да стане известен. Ние имаме академик Денков, доказан в света учен. Имаме министър-председател, който е приет от топ световните лидери. От другата страна имаме Делян Пеевски - световно известен с „Магнитски“ в САЩ и Великобритания. Искам да помоля – не ни карайте да се обясняваме за Делян Пеевски. Пълни глупости са, че води наши депутати. Каква ни е работата в кабинета на Пеевски? Имаме ясни отношения с ГЕРБ – наше правителство, подкрепено от тях. Това, че те се опитват да вкарат Пеевски през задната врата в управлението – трябва ясно да се каже. ГЕРБ и ДПС са естествени партньори“, коментира депутатът от ПП-ДБ.

„На България е необходима съдебна реформа. През Конституцията направихме необходими стъпки за съдебна реформа. В предишните парламенти махнахме спецправосъдието. Преди да махнем този рекет, българският бизнес можеше да се събуди утре, а собствеността му да е друга. Всеки гражданин можеше да се събуди в собствения си дом и да се окаже, че той вече не е негов. Използвахме ДПС, за да направим съдебна реформа. Предстоят още много неща“, каза още Сабрутев.

Той не коментира защо бившият министър на вътрешните работи от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков не е в Комисията за дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, но посочи, че за неин председател е избран Никола Минчев, който е „безспорен, безспорен лидер“.

„Лукойл“

„Нека да припомним липсата на платени данъци в продължение на 12 години при управлението на ГЕРБ от „Лукойл“. Нека да припомним отдаденото нефтено пристанище на цената на три наема в мол. Нека да припомни, че лидерът на тяхната партия играеше карти с директора на „Лукойл“. Нека да припомним „Турски поток“, за да тече руски газ, за да може да България да пълни руската хазна. Това беше тяхна инициатива. Кученца си подаряваха с Путин. Тази шизофрения да се върви с някакви листче – в публичното пространство са му излезли прякори от типа на „Фактурата“, посочи Сабрутев след пресконференцията на Делян Добрев от ГЕРБ, който обвини ПП във „финансиране на режима на Путин“.

"Продължаваме Промяната" финансираха режима на Путин с повече от 10 млрд. лв. за период от две години, а сега ронят сълзи за Навални, каза на брифинг в парламента председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). Той предостави на медиите справка, която по думите му, показва, че само за един месец от времето на управлението на "Продължаваме Промяната" юни  2022 г. страната ни е донесла приходи за режима на Путин в размер на 426 млн. щатски долара.

„Обещаваха ни, че без руски газ и петрол ще стане апокалипсис. Ако „Лукойл“ е повишила  покупките си на руски суров петрол по време на дерогацията, това е постижение на нашето правителство. Когато цените в Европа растяха, ние се ползвахме с едни от най-ниските в цяла Европа. Най-ниските цени на горивата не е минус“, заключи той.