От ГЕРБ предупредиха, че смяната на премиерите не е сигурна, както не е сигурно и дали това ще се случи на 6-ти март. Партньорите в управлението пак се разминаха – сигурна ли е ротацията?

„Много, много сме далеч от ротацията“ - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа отношенията между партньорите. Премиерът обаче контрира – „И тази сутрин с Мария Габриел говорихме за смяната за властта“. В напрежението се обяви и нов казус - Борисов за първи път посочи, че датата 6 март не е сигурна, може и да е по-рано, може и да е по-късно. Както и за първи път постави под въпрос как неговите депутати ще гласуват оставката на премиера акад. Николай Денков. 

„Не разсъждаваме върху такъв вариант да няма ротация“, заяви Никола Минчев, ПП-ДБ.

„Нека първо да се осъществи ротацията, защото сме много много далеч от нея“, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според ГЕРБ – всичко зависи както от имената за министерски постове, така и от изпълнението на управленската програма. Според ПП-ДБ – трябва спокойствие.

„Този компромис, който направихме преди 9 месеца, няма смисъл сега да бъде хвърлен на боклука, защото да има правителство в този формат е най-доброто, което може да има в този момент в България“, заяви Никола Минчев.

„Ние в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват. Нашите депутати не са пионки, пешки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме - тогава ще гласуваме“, заяви Борисов.

Денков каза ясно и категорично: На 6 март идвам и подавам оставка.

И какво от това?! А какво ще стане ако не му я гласуваме?

А от Мюнхен премиерът коментира ситуацията сега така

„Ще го кажа така – сутринта с Мария Габриел си говорихме за това как трябва да осъществим ротацията. Мисля, че това е достатъчно“, заяви акад. Николай Денков.

Въпросът кой все пак ще посочи следващия външен министър, все още е без отговор.