Мащабът на измамите с ТЕЛК не е толкова висок, че да ни тревожи. Това посочи Васил Долапчиев, председател на съюза на слепите в предаването „Лице в лице”. „Най-много ни притеснява, че в наредбата за медицинската експертиза ще се вписва само водещото заболяване и 35-40% от хората на срочен ТЕЛК ще бъдат изхвърлени, а други ще променят групата си”, посочи той.

Той даде пример с инсулинозависимите диабетици, които вследствие на болестта губят зрението си. „За едно сляпо лице с тежък диабет кое ще е водещото заболяване тогава”, попита той.

Той коментира, че по време на разговорите са изразявали острия си протест срещу промяната на философията в системата с оценката на инвалидността. „Над 200 хил. души ще загубят права и доходи. За ЕС средният процент на хората с увреждания е 15, а в България е 8%. Без да коментирам здравеопазването в тези страни”, добави той.

Ако ще се отнемат доходи на база на европейски модели трябва да говорим за нов модел на компенсиращ доход, категоричен е Долапчиев.

Адриана Стоименова, която е зам.- председател на националния съвет за интеграция на хора с увреждания, заяви, че са готови на преговори за по-висок контрол в телковете, реформа за въвеждането на международна класификация на уврежданията. Искаме да влезе и социален елемент – за всяко лице да се прецени по медицински показатели какъв вид подкрепа е нужна – работно място, образование, квалификация.