Над 6000 души от цялата страна се включиха в националния протест на хората увреждания пред сградата на Министерския съвет срещу промените в системата за оценка на инвалидността (ТЕЛК).

Те се притесняват, че ще загубят пенсиите си, защото промени в социалната реформа могат да наложат явяване пред две комисии – за медицинска експертиза и за експертиза на работоспособността, като хората, определени като работоспособни, може да загубят пенсията си.

Друг проблем е, че досега процентът ТЕЛК се изчисляваше като сбор от всички заболявания, а сега ще се взема предвид едно водещо заболяване – това също ще намали процента, който определя социалните помощи и пенсии.

Снимка: bTV

В документа, с който разполагаме, няма абсолютно никаква яснота на каква база, при какви критерии комисията е извършва оценката на работоспособността, коментира Васил Долапчиев, председател на Съюза на незрящите. Ясно е само, че тя ще има минимум тричленен състав, вътре ще има лице от трудова медицина, а пък проверката ще бъде извършвана основно по документи. Определените за трудоспособни лица няма да имат право на инвалидна пенсия. От тази гледна точка предполагаме, че десетки хиляди български граждани ще загубят скромната инвалидна пенсия, която е средно в размер на 241 лв. и играе ролята на компенсиращ доход в резултат на увреждането, посочи той.

След среща при премиера Бойко Борисов вчера здравното министерство обяви, че изтегля проекта за промени в медицинската експертиза и започват разговори между ведомството и представители на хората с увреждания, за да се намерят общи решения.

Въпреки това планираният протест не бе отменен.

Снимка: bTV

След намесата на премиера министър Ананиев оттегли наредбата за медицинската експертиза – това беше първата крачка. Концепцията, която е за експертиза на работоспособността, още стои на дневен ред, не е оттеглена. Затова протестът не бе отменен, обясни Адриана Стефанова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждани.

Вижте повече във видеото:

Същевременно министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че „целта на промените, които правителството предложи, не е парите да бъдат намалени, а да бъдат по-справедливо разпределени“.

Премиерът също обясни, че измененията в системата на издаване на ТЕЛК целят да спре източването на пари и неправомерните инвалидни пенсии и по този начин да останат повече пари за истински нуждаещите се.

Утре в 15 ч. ще има средства с представители на организациите на хората с увреждания. Петков обяви, че чака концепцията на организациите и дали подкрепят методиката на СЗО.

Вижте повече във видеото: