Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че по указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза.

На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков.

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им. 6000 души планират протест утре.

Иван Янев е незрящ, но работи като експерт в министерство. Притеснен е, че ако се въведе оценка за работоспособност, държавата може да го остави без 400 лв. инвалидна пенсия. Така бастунът с ултразвук, за който опитва да спести 1200 евро, ще си остане само мечта.

„Този ултразвук дава сигнал дали има препятствие в ниското или препятствие във височина”, обясни Иван.

Другото притеснение на хората с увреждания е, че с посочването само на едно водещо заболяване в медицинската експертиза, съпътстващите болести ще бъдат пренебрегнати при определянето на процента неработоспособност.

„Другите ще бъдат само изброени, но няма да носят процент и общият процент ще спадне много значително, а от този процент зависят социалните придобивки и пенсията”, обясни д-р Боряна Холевич, представител на ТЕЛК.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток. Готвените промени очакват да ги затруднят още.

Снимка: bTV

„Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват”, обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания.