Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които протестираха пред Министерския съвет. Той уточни, че измененията в системата на издаване на ТЕЛК целят да спре източването на парите и неправомерните инвалидни пенсии и по този начин да останат повече пари за истински нуждаещите се.

Борисов посочи, че от пет месеца вицепремиерът Валери Симеонов работи за това те да не бъдат ощетени, а да се направи така, че фалшивите телкове и източването да спре и този ресурс да остане за тези, които имат нужда от това.

„С хората на протеста с увреждания от години работим с всичките им организации и разбирам болката им. Те са наши съюзници. Не мислим на никой да навредим, но хора, които не заслужават и взимат тези пари и има корупционни схеми в телковете - това няма да продължи”, посочи той.

Борисов благодари за предстоящите срещи с министрите и вицепремиера и детайлното обсъждане на всичко, което ги тревожи.

„Относно комисиите ТЕЛК ще използваме всички ресурси за по-голям контрол. От там започва проблемът. Целта ни е да направим така, че да останат повече пари за тях. 1,7 млрд. лв. и нагоре отиват в този процес и по-добър контрол ще е от полза за всички. Апелирам за диалог и всички заедно да направим така, че за тях да има повече средства”, заяви той.

Вчера министерството на здравеопазването изтегли наредбата, за да може точка по точка да се обсъди, уточни Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!