Мой личен ангажимент е да огранича тази масова епидемия - търкането на талончета, заяви в предаването "Лице в лице" Валери Симеонов.

Предложението на лидера на НФСБ за промени в Закона за хазарта беше прието днес на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Поправката предвижда единствено държавата да може да организира лотарийни игри.

Според Валери Симеонов в момента се извършва чисто хазартна дейност без оглед на възраст и място на разпространение. Хазартът е болестно състояние според СЗО, заяви още Симеонов.

Няма атака срещу хазартния бизнес 

„Предишният път, когато се опитах да променя този закон, нещата се забавиха, остана в деловодството на НС. Тогава предварително проведох разговори с председателите на ПГ на ГЕРБ и БСП – те увериха, че ще подкрепят промените“, обясни още лидерът на НФСБ. Имаше избори, нещата се забавиха, а предложенията бяха преработени, посочи той.  

Сега потърсих среща с премиера  и министрите на финансите и на спорта, получих подкрепа, обясни Симеонов и заяви категорично, че действията му не са нагласена атака срещу хазартния бизнес. 

Ангел Ангелов, представител на "Евробет", обаче се включи по телефона в предаването и заяви, че няма анализ какъв ще е ефектът върху спортния тотализатор след промените в Закона за хазарта, както и че текстовете противоречат на Конституцията.

„Пускането на подобен закон е в противоречие с член 19 от Конституцията, която ясно казва, че национализацията е забранена, както и всяка форма на монопол. В момента излиза така, че господин Валери Симеонов предлага противоконституционен закон“, заяви Ангел Ангелов, който се включи по телефона.  

Това са манипулации, не се налага монопол върху хазарта, а само върху лотарията като форма на хазартна игра, и то с оглед здравето на нацията, обяви в отговор Валери Симеонов.

Очаква политически дивиденти от промените 

Лидерът на НФСБ обяви още, че очаква и политически дивиденти от промените, които предлага. По думите му въпросът до някъде е и политически.

„Естествено е, че ще имам и политически дивиденти. Знаете кой е основният спонсор ДПС – говори се, че е собственикът на Lafka“, заяви още Валери Симеонов.

Той припомни, че през 2014 г. Йордан Цонев от ДПС внася промяна в закона за хазарта, с която се определят начини, по които се плащат такси от всички, които извършват хазартна дейност. „И там г-н Цонев съвсем случайно е пропуснал да пише лотарията. Писал е "бинго", писал е "лото", писал е всички други, но пропуснал лотарията“ - така според Симеонов след това на държавата цяла година не е платена и стотинка.

Йордан Цонев отговори по телефона, че не отговаря на истината, че в предложенията му за промяна на закона за хазарта през 2014 г. няма думата "лотария".

По предложения на народни представители в залата тогава са вкарани текстове, с които направиха така, че лотарията да е извън този обсег, обясни депутатът от ДПС. 

Законопроектът за хазарта ще бъде подложен на обществено обсъждане и след това ще влезе в пленарна зала, обясни още лидерът на НФСБ и категорично заяви, че държавата ще ограничи тази дейност.