Предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за одържавяване на лотариите бе прието на първо четене в бюджетната комисия на парламента.

До вчера вечерта точката не фигурираше в плана за работа на депутатите, а сега изненадващо се появи в дневния им ред.

Депутатите поискаха да разберат защо държавото тото и частните играчи на пазара до момента са били третирани различно при плащане на таксите.

„Става въпрос за обороти от стотици милиони левове – над 600 млн. лв., така че тази дейност е редно държавата отново да си я вземе обратно“, коментира Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. 

Междувременно министерството на финансите публикува на сайта си проектозакон за създаване на Национална агенция по хазарта, който обаче не се отразява вариант, където лотарийните игри се одържавяват.

Междувременно Министерството на финансите публикува на сайта си друг закон, чрез който Комисията по хазарта се преструктурира в Национална агенция. Там няма забранителни текстове за организиране на лотарии от частници.

Предлага се всички фирмите, които се занимават с хазарт да плащат такса от 25%, но само върху това което печелят.