Валери Симеонов иска отлагане на обсъждането на точката за промяната в Закона за бюджета утре, който включва и партийните субсидии. Това каза лидерът на НФСБ в предаването „Лице в лице” с Цветанка Ризова.

„Нямаме изградено общо становище на групата на „Обединени патриоти”. При нас малко трудно се постигат общи решения и към този момент нямаме такова. Изправени сме пред един много сложен въпрос, който беше подхванат доста спонтанно от министър-председателя с неговото пристигане в парламента и поставяне на заповед към ГЕРБ да внесат предложение за 1 лев субсидия”, коментира Симеонов.

Той поиска въпросът да бъде обсъден на коалиционен съвет. От думите му стана ясно, че Патриотите не са доволни от това, че ГЕРБ обсъжда с ДПС, а не с тях промяна на ДДС и влагане на спестените средства в безплатни детски градини. Досега ОП били запазили мълчание от благоприличие, но вчерашната среща преляла чашата.

„Ние (с ГЕРБ – бел. ред.) сме се подписали под един документ, наречен програмни приоритети, където искахме да има промяна на ДДС, понижаване на ДДС за редица стоки. Това сме го предлагали в 43-тото Народно събрание, но не беше прието в преговорния процес. В крайна сметка се съгласихме да запишем в програмните приоритети, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и ОП ще остане непроменена. Без каквато и да било консултация днес научаваме, че тази ставка ще се промени след договорка с ДПС”, заяви Симеонов.

Той добави, че безплатните детски градини също са записани като задача в съвместното споразумение между ГЕРБ и Патриотите, но сега това било внесено като инициатива на ДПС.

„Моите уважения, но г-н Борисов не управлява еднолично. В края на краищата той управлява с няколко партии, които добавят необходимия процент, за да може да има мнозинство в това Народоно събрание”, каза още Симеонов.

Бившият вицепремиер сподели и своето лично виждане относно главната интрига от последните дни, а именно субсидиите и идеята да се приложи т. нар. американски модел, който дава възможност бизнесът да финансира партиите.

„Мисля, че тогава в България ще се формират две, максимум три партии – двете сигурни са ГЕРБ и ДПС, не особено сигурната е БСП”, каза Симеонов, като добави, че при този сценарий бизнесът никога нямало да подкрепи опозиционна партия, защото ще бъде наказан заради това.