Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене предложението на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се намалява субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас.

Депутатите от Комисията отхвърлиха предложението на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас, както и това на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв.

Окончателното решение ще бъде взето на пленарното заседание в петък, когато промените в закона ще са първа точка в дневния ред.

Темата днес предизвика горещ дебат сред депутатите в комисията.

От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на партиите бъде драстично намалено, то по-добре да бъде сведено до 0 лева, което да доведе до възможност политическите сили да получават средства по прозрачен начин от физически и юридически лица. Според тях всяка партия се нуждае от минимум 2 млн. лв. за адекватна предизборна кампания.

„Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси? Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер “, заяви Йордан Цонев по време на дебатите.

Проф. Румен Гечев от БСП видя „внимателно разработен сценарий от години” и отбеляза, че тенденцията в Европа е да се увеличава общественото финансиране за партиите.

„Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на „Трабант” двигател от „Мерцедес”. Ние сме членове на ЕС“, каза още той.

Това даде повод на председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова да обвини БСП за това, че единствено критикуват, но не предлагат конкретни промени.

Отвореното финансиране получи подкрепа и от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

На въпрос на медиите за партийните субсидии премиерът Борисов подчерта, че поддържа това, което 2,5 млн. българи са подкрепили на референдума. Министър-председателят добави, че на който не му стигат парите, има право по най-прозрачния начин да посочи дарителите, като подчерта, че е важно да има 100% прозрачност.

„Преди 2 години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. И тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че едва ли не са те виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха“, напомни Борисов. Той отбеляза, че преди 5-6 месеца по време на телевизионно участие е поел ангажимента относно субсидиите отново.