В момент, когато българският парламент е на финалната права да одобри новия модел на финансиране на партиите, президентът Доналд Тръмп  продава по 50 долара билета за желаещите да присъстват на неговите предизборни речи. И това е обичайна практика отвъд океана.

Промяната в българското законодателство по посока на американската практика не е изненада за бизнесмена Ивайло Пенчев, но той не е сигурен дали е добро или за лошо. Той призна, че само веднъж е дарявал пари за политика, и че не харесва българските партии.

"Преди години идваха от Да България и аз ги финансирах с 10 хиляди лева, но това е всичко", казва Ивайло Пенчев.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, зад драстичната промяна за партиите стои опит да се осигури допълнителен, но легален доход за отделни политици.

"Ако приемем, че има фондове, в които един политик събира за избори, вие ще му ги легализирате. Вече няма да питате - той защо кара такава кола, защото фондът плаща, защо ползва такива жилища, защото фондът плаща", обясни Безлов

Желаещите да дарят на политически партии досега можеха да го направят само до 10 хиляди лева и то само в качеството си на физически лица. 

Снимка: btvnovinite.bg

Как стои въпросът със субсидиите по света?

Субсидиите са практика в над 100 държави. Изключение са страни като Боливия, Индия, Пакистан и Иран. В Европа само Швейцария, Италия и Беларус не дават пари от бюджета за политическите партии.

Според изследването на Международния институт за демокрация в Ангола, Венецуела и Норвегия липсва законова забрана да се купуват гласове.

По данни на Международния институт за демокрация в повечето държави по света няма забрана фирмите да даряват на партии.

Сред 50-те държави със забрана са Съединените щати. А на Европейско ниво положението е 50 на 50. Например Сърбия и Гърция имат забрана, а Македония и Румъния - не.