Неучастието на лидерите от новата коалиция „Българските патриоти“ (ВМРО, „Воля“ и НФСБ) в предизборните листи е доказателство, че трите партии са се обединили около принципи, а не, за да успеят да прескочат 4-процентовата бариера на изборите.

Това отговори в предаването „Лице в лице“ Валери Симеонов на коментарите, че трите формации правят „пожарна“ или „отчаяна“ коалиция преди вота на 11 юли.

„Ако беше отчаяна коалиция, щяхме отчаяно да се вкопчим в листите и да претендираме да водим по две листи. Говоря за лидерите. Самият акт на оттегляне на лидерите от партиите и то не на един лидер, а на трима, мисля, че е изключително ново, уникално явление в 30-годишната история на България. Точно с това оттегляне ние лишаваме от аргумент нашите врагове, които се опитват да търсят в личните противопоставяния в годините някаква липса на принципност“, заяви Симеонов.

Попитан не са ли аргумент и острите реплики, които са си разменяли председателите на трите партии, в частност скандалите между Симеонов и Веселин Марешки, председателят на НФСБ отговори: „И в едно семейство има спорове, но това не означава, че мъжът и жената се развеждат веднага след първия скандал. С Марешки имаме само 2 случая, при които той изразява едно мнение, което беше коригирано, тъй като беше формирано от медиите“, подчерта Симеонов.

Той отхвърли и хипотезите, че коалицията е създадена, за да направи обединение с ГЕРБ след вота.

„ГЕРБ няма нищо общо и не мисля, че ГЕРБ е някакъв доживотен партньор“. – настоя Симеонов – „ГЕРБ беше партньор дотолкова, доколкото „Обединени патриоти“ да прокарат определени точки и каузи в програмата на коалицията и да ги реализират. Ние реализирахме една голяма част от нещата, които ни обединяваха като „Обединени патриоти“. Реализирахме ги през ГЕРБ, през Борисов, въпреки че невинаги сме били съгласни с ГЕРБ или с Борисов“.

По думите на Симеонов той не одобрявал, че в последния парламент групата на управляващата партия е гласувала по нареждане на бившия министър-председател и дори лично му го казвал.

В новия парламент пък, ако успее да влезе, коалицията „Българските патриоти“ ще подкрепи не определени партии, а програми, след като такива бъдат изложени и разгледани.

Що се отнася до служебното правителство, Симеонов заяви, че действията на кабинета са „медийни скандали за поддържане на рейтинга“. 

Коментира и разкритията за подслушване на политици: „Смешна ми е цялата тази тема. Кажете ми какво ще подслушваш на един политик, освен някакви икономически връзки, от които той да реализира търговия с влияние. Какво е интересното да слушаш Атанас Атанасов? Подслушването означава прекалено голям ресурс“, посочи Симеонов. 

Чуйте целия разговор във видеото.