ВМРО, „Воля“ и НФСБ правят коалиция за изборите на 11 юли, съобщиха самите те. Заедно ще се явят с името „Българските патриоти“.

„Без лидерите в листите новата формация дава заявка за продължаване на твърдата политика в защита на националните интереси“, се казва в съобщението им.

Трите партии са подписали споразумението на 20 май, с което поставят „началото на обещаното обединение на патриотичния сектор в България“.

Коалицията се обединява около 10 основни принципа, сред които извежда прекратяване на междуинституционалните войни, повишаване на доходите, борба с демографската криза, нулева толерантност към корупцията, защита на традиционните семейни ценности, „недопускане на ДПС и други антиконституционни етнически партии в управлението на България“ и др.

Преодоляване на различията

Ако приемем, че в 44-ото НС отношенията между Веселин Марешки и Валери Симеонов са били на ръба на добрия тон, то тези между лидера на „Воля“ и Красимир Каракачанов от ВМРО през голяма част от времето бяха далеч отвъд границата.

Марешки директно го нарече „политически измамник“ в студиото на „Лице в лице“ в края на октомври 2018 г. Причината беше скандалът с разследването за продажба на български паспорти в ресорната агенция, ръководена от близък до ВМРО кадър.

„Преди една година аз започнах да осветявам лицето Каракачанов – това е политически фалшификат, който е изгрял на гърба на Бареков и парите от КТБ, продължил на гърба на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Той е политически измамник – говореше за пенсии, а сега имаме самолети и парите ще отидат при американските пенсионери“, заяви тогава лидерът на „Воля“.

Дни след това Марешки заяви, че Каракачанов е „архитект на престъпната схема“ и оставането му в правителството ще е „победа на Байганьовщината в политиката, на простащината“.

Стигна се до положение през 2019 г. ЦИК да санкционира лидера на „Воля“ заради това, че нарекъл лидера на ВМРО „Шкембе войвода“ и „Краси – пет тераси“, а кандидатите от листите на партията – „изроди“.

Преди последните парламентарни избори пък Марешки призова тогавашния премиер Бойко Борисов да отстрани Красимир Каракачанов заради организиране на контролиран вот: „Трима политици вече съобщават, че ВМРО се занимава с купуване на цигански гласове и корпоративен вот- Христо Иванов, Волен Сидеров, Мая Манолова. Това са трима различни хора, които казват едно и също. Има опасност уж патриотичната формация ВМРО, да се окаже първата етническа партия на циганите в България“.