Увеличените данъци за сделки с имоти няма да повлияят на самите сделки и цените на имотите. Това каза мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Лице в лице”.

В последните дни на старата година Столичният общински съвет гласува вдигане на  данъците за сделки с имоти. Налогът ще нарасне от 2,5% на 3%. Така например за имот от 100 хиляди лева дължимият данък ще бъде с 500 лева повече.

Местната власт обещава още „да насочи повече средства за ремонти в кварталите, квартални улици, тротоари и паркинги”, казва тогава кметът Фандъкова.

Стойчева добави, че това увеличение обаче няма да помогне повече сделки да се сключват на реалните цени.

„Няма да стимулира и друго  - има пустеещи имоти в София, и няма да стимулира продажбата им това увеличение”, обясни експертът.

Снимка: bTV

Тя поясни и че скъпото строителство е новото, но то е и доста желано, защото е и по-качествено.

"Има лоши практики в брокерството обаче – да се пускат фалшиви обяви, например обаждате се, защото сте си харесали апартамент под наем с червени диванче, а се оказва, че то е дадено вече и ви се предлага нещо друго, което ясно показва, че обявата се ползва за примамка”, каза мениджърът на imoti.net.

Тя поясни, че това е нещо като реклама, но не е много лоялно спрямо хората, понеже те си търсят нещо конкретно, а не по принцип.

По думите й около 60% от сделките се случват с кредит, а това никак не е лошо, понеже говори за това, че купувачите имат стабилна работа и се чувстват сигурни в доходите си, каза още Стойчева.

Най-скъпият имот сред къщите се намира в полите на Витоша, а цената му надхвърля над 5 000 евро на квадратен метър, заяви още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.