По-високите местни данъци и такси в столицата вече са факт. Засегнати са почти всички от близо 800-те хиляди автомобила със софийска регистрация.

Освен данъците за колите, се вдигат и таксите, които се плащат при сделки с тях, а също така и общинската такса при сделки с имоти.

Решението мина в общинския съвет с минималното мнозинство от 31 гласа, а спор предизвика липсата на конкретни проекти, за които ще се харчат увеличените приходи.

Снимка: btvnovinite.bg

Колкото по-стара, по-мощна и с по-нисък екостандарт е колата, толкова по-висок данък ще се плаща. Според кмета на София за най-масовите коли увеличението ще е между 7 и 40 лева.

За 14-годишен автомобил, с евростандарт „Евро 4” и 100 конски сили увеличението ще бъде 32 лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

За по-стара кола, обаче, без евростандарт, но с 200 конски сили налогът догодина скача със 104 лева. Поскъпва и налогът за сделките с коли и имоти от 2,5 на 3%. Така например за имот от 100 хиляди лева дължимият данък ще бъде с 500 лева повече.

Снимка: btvnovinite.bg

С 19-годишния си автомобил, който има стандарт „Евро 3” Юлиан се чувства ощетен като данъкоплатец заради решението на общинарите.

„Всяко едно увеличение бие по джоба. Да, бих я сменил, обаче няма финансови средства, кой ще ми плати разликата?”, споделя той.

Местната власт е категорична, че старите и цапащи коли трябва да плащат повече. Събраните допълнително средства ще се ползват за подобряване качеството на въздуха - модернизация на градския транспорт, озеленяване, инвестиции в паркове.

Снимка: btvnovinite.bg

Местната власт обещава още „да насочи повече средства за ремонти в кварталите, квартални улици, тротоари и паркинги”, казва кметът Фандъкова.

Опозицията в общинския съвет обаче не одобри увеличението на данъците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази данъчна сурвачка ще се отрази най-сериозно на най-уязвимата  част от населението на София!”, заяви Калоян Паргов от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

„В доклада не е написано по каква формула тези допълнително събрани средства ще бъдат разпределяни – дали ще бъдат на послушните и удобни районни кметове или ще бъде базирано на обективни критерии”, отбеляза независимият общински съветник Борис Бонев.
Снимка: btvnovinite.bg

„Власт, която е доказала, че не може да управлява публични средства не може да иска допълнително такива, без първо да е оптимизирала приходната част, без да е доказала, че ги разходва почтено и честно”, заяви  Методи Лалов от „Демократична България”.
Снимка: btvnovinite.bg

А пред общината данъкоплатци се събраха на символичен протест срещу вдигането на данъците.

Данък сгради и такса смет няма да се променят от догодина. Но вече беше анонсирано, че се готви актуализиране на данъчните оценки.