"Ние не сме против мерките като цяло, не сме против да се ваксинират, тестват или носят маски хората. Ние предлагаме да се измисли нов подход и начин да се води разговор“.

Това каза учителят Яна Шишкова, която е и автор на петицията, изпратена до президента, премиера, министрите  на образованието и здравеопазването от Фейсбук групата "Учители за силно българко образование" по повод мерките в училищата преди учебната година.

Според нея мерките са незаконосъобразни, а учителите не могат да изгонят дете от час, понеже не носи маска, защото не са санкциониращ орган.

Освен това по какви наредби и закони да кажем на родител, че детето трябва да мине на онлайн обучение, ако не спазва мерките, добави тя.

Според нея, след като се говори за децентрализация на училищата, е добре не по зони да се налагат мерки, а според ситуацията в учебното заведение.

Ние предлагаме да се събират родителите и с тях заедно да решаваме какви ще са мерките. Защото така ще са ефективни, смята още Шишкова.

Тя изрази и мнението, че учителите са под натиск да се ваксинират, а това е право на всеки отделен човек.

„Конституцията има чл. 57, който изрично касае извънредните положения, в него е записано , че чл. 29, който касае забраната за медицински манипулации върху всеки човек, е абсолютно предпазен във всяка една извънредна обстановка, т.е.  не може да се нарушава Конституцията“, заяви Шишкова.

„Има натиск учителите да се ваксинират, чрез ежедневни послания от МЗ и анкети. Това не можем да го приемем, тъй като изборът ни е личен. В същото време не може да се сравняваме със света, все пак нека българският народ сам избере и решава за себе си“, добави тя.

Относно онлайн образованието Шишкова заяви, че няма нищо по-добро от присъственото образование.

„Ние се грижим за цялостното възпитание на децата, а не само за знанията. Къде остана социализацията, каквито и да са рисковете, трябва да се намери нужният баланс децата да са в училище“, смята още учителят.

Тя подчерта, че в никакъв случай не омаловажава болестта и рисковете, както и страховете на хората, но и припомни, че всеки има право на избор.

Вижте целия разговор във видеото.