Правителството не е господар на изборния процес. То подпомага логистично Централната избирателна комисия (ЦИК) осигурява обществения ред посредством структурите на МВР. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев относно твърденията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите.

Ние като политическа сила нито един път не сме се явявали на парламентарни избори организирани от нас, уточни Дончев.

Вицепремиерът обяви, че ще участва, заедно със свои колеги, в консултациите на президента Румен Радев за парламентарния вот.

Той обяви, че „симпатизира“ на електронното и гласуването по пощата, но според него би било авантюра тези варианти да се въведат за два-три месеца за предстоящия парламентарен вот.

По думите му се работи за осигуряване възможност българите в чужбина да могат да гласуват, но това ще зависи и от противоепидемичните мерки във всяка държава.

За хората у нас под карантина се обмисля разширяване обхвата на подвижните избирателни секции. Обсъжда се също екипите с подвижните урни да бъдат ваксинирани или да са хора, преболедували коронавируса.

Вицепремиерът коментира и кризата с преливането на реки и наводнени селище в страната: „Не мисля, че настоящата криза има връзка с наблюдението и управлението на язовирите“.

За срутището на ремонтирания път към Рилския манастир той призова да не се политизира този инцидент. „Изненади се случаят винаги, особено под въздействие на стихиите на природата“, обяви Дончев.