Алтернативна избирателна комисия на гражданите и ремонт на изборния кодекс. Това бяха само част от идеите, лансирани днес по време на консултациите при президента Румен Радев. Днес той се срещна с извънпарламентарни партии и обединения.

За пръв път днес консултациите при президента бяха закрити за медиите през основната си част, с изключение на встъпителните думи.

От тях обаче стана ясно, че извънпарламентарните сили имат опасения за честността на вота, а някои заговориха дори за саботаж на изборите.

Други поискаха онлайн събиране на подписите за партиите, които ще участват в изборите, а не както досега - лице в лице.

Снимка: Ладислав Цветков
Всички обаче се обединиха около идеята, че трябва спешно да има здравен протокол за провеждане на вота.

Четири партии и коалиции бяха поканени днес на „Дондуков“ 2. Президентът обобщи намеренията си така:

„Да чуем и вас, какви са необходимите мерки, така че да се гарантира тяхното право на вот, както на българите в карантинна изолация в България, така и на множеството наши сънародници в чужбина. Как да се гарантира надеждност на машинното гласуване”.

Снимка: Ладислав Цветков
От партията на Слави Трифонов изразиха опасения за честността на вота и отправиха препоръки.

„Ако ние имаме въобще някаква тревога с тези изборите, че се изборите ще бъдат правени от управляващата политическа партия ГЕРБ“, каза Филип Станев.

Десницата също изрази тревоги за изборите и извади конкретни идеи, сред които гласуване по пощата, поне за българите в чужбина, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат.

„Ние имаме поредица от инициативи, не просто сега, а назад във времето, за модернизаране на изборния процес и гарантиране честността на резултатите“, заяви Христо Иванов.

От Отровното трио пък се обявиха за ремонт на Изборния кодекс дни преди вота. Именно така според тях ще може да се осигури гласуването по пощата и да се облекчи вотът зад граница.

А „Изправи се.БГ“ обявиха, че с бездействието си държавата сама отлага изборите.

„За първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори, затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК“, каза Мая Манолова.

На финала на консултациите партия „Възраждане“ категорично настоя датата на вота да е 28 март.

Утре консултациите на държавния глава продължават с други извънпарламентарни сили, сред които „Републиканци за България“, АБВ, партия МИР и движение "Ние, гражданите".

Следващата седмица на финала срещи се очакват и с парламентарните партии.