Българите зад граница предлагат избори по пощата в условия на пандемия и въвеждането на многомандатен избирателен район "Чужбина". Това стана ясно от виртуална среща на президента и вицепрезидента с българските общности в 8 държави.

"Българите, гласувайки, запазват своята духовна връзка и политическа активност към процесите. Пандемията представя предизвикателство. Това, което представлява интерес за Вас и вашето мнение има ли нужда от законодателни и организационни промени да имате облекчени условия при разкриването на СИК и набирането на членовете“, обърна се към нашите сънародници в чужбина президентът Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави въпроса за изтичащите документи за самоличност: "Не искаме някой да си помисли че може да се използва здравната криза за ограничаване на граждански права".

Виртуалната среща е част от консултациите на държавния глава за насрочването и организирането на избори в условия на пандемия.

За гласуване по пощата се обявиха българи от Австрия, Великобритания и Канада. В Испания смятат, че гласуването по пощата няма да увеличи избирателната активност, но, ако има електронно гласуване, тя ще се удвои. Сънародниците ни в САЩ предлагат активна регистрация, а сред общностите ни в Обединеното кралство, Германия и Турция има и настояване за повече избирателни секции.

Президентът се ангажира след виртуалната среща с 15 представители на българската общност от 8 държави да представи на парламентарните сили предложението за гласуване по пощата. Вижте още акценти от виртуалната среща.