В последните месеци стана практика в България да се задържат адвокати. Има повече от 10 задържани, някои от които за по няколко месеца. Те, разбира се, не са свързани с такъв протест, който би могъл да им даде подкрепа, но смятам, че това е изключително обезпокоително, заяви в предаването „Лице в лице“ адвокатът Татяна Дончева.

„Независимо, че много добре знаем Конституцията и закона, те отказваха да ни пуснат повече от час, а всеки задържан има право на защита от момента на задържането“, допълни тя.

Дончева каза, че са разбрали за задържането на Слави в 22 ч. и там часове наред той не е имал достъп до адвокати. Днес тя е проверила как стои въпросът с допускането на адвокати до тези 35 задържани за 24 часа.

„Мога да ви кажа, че се натъкнах дори на случай на задържан лекар от Александровска болница, когото са изчакали да свърши операцията, за да го арестуват, понеже преди 8 години, като 20 и малко годишен младеж е работил в охраната на Васил Божков. По същия начин не допускат никакви адвокати 24-часовия срок на задържане. Това очевидно е практика, която е грубо нарушение на Конституцията“.

По темата за спирането на метрото, за което е обвинен бившият депутат Минчо Спасов, Дончева каза, че на всяка спирка на метрото има 4 аварийни бутона и те са достъпни за гражданите.

„Смятате ли, че употребата на авариен бутон, което е част от съоръжението, създава опасност за живота и здравето, което твърдят обвинителите вчера в постановлението за привличане. Не ви ли се струва това доста нелепо, след като е част от системата за осигуряване на безопасност в случай на опасност и, че това е точно толкова опасно, колкото шофьорът на автобуса, или на трамвая да ви натисне по-рязко спирачки. Какво ще стане? Ако не се държите, може да паднете.

Ако се возите в асансьора и ви спре асансьорът между, етажите, налага ли ви се да стоите така за няколко минути.

Дали е съзнателно или несъзнателно спиране на метрото, вие изпитвате тревога и страх от това, че се намирате няколко минути в асансьора. Смятам, че тази работа е силно преекспонирана, защото на всеки от нас това се е случвало.

Не виждам нещо да доказват кадрите, освен че едни трима души минали през метрото, както и други 10, които се виждат на кадрите, нищо друго не доказват. Какво смята господинът, който днес даваше изявления, че е доказал някакво авторство на нещо, също оставям настрани.

Това са твърдени мними опасности, че са създадени известни неудобства на хората за 9 минути, сигурно са създадени, ако бързам за някъде и ми спрат колата, или съм в трафик, или съм в задръстване, или ми спре асансьора, и аз ще ги имам, но това какво". 

По въпроса за протестите, Дончева каза, че се надява младите хора да вървят спокойно, разумно и последователно към целта.

Целия разговор вижте във видеото.