На двама души, сред които и бившият депутат Минчо Спасов, са повдигнати обвинения за хулиганство заради временното спиране на метрото вчера. Третият извършител се издирва. Това обявиха от СДВР на извънреден брифинг. 

Спасов беше освободен от столичното Първо районно управление тази сутрин. В негова подкрепа имаше нощна блокада пред полицейския участък.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията уточниха, че около 12:50 ч. вчера на станцията на Софийския университет е изключено електрозахранването, като след преглед на записите от охранителните камери са установени извършителите. Издадени са им заповеди за 24-часово задържане, след което са пуснати срещу 1500 лв. гаранция.

„Станциите на метрото са стратегически обект и такова действие застрашава живота и здравето на гражданите. След изключване на електрозахранването една мотриса е останала в тунела. Това не кореспондира с демократичните ценности и справедливите искания на протестиращите“, уточни директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той беше категоричен, че адвокатска защита е осигурена. 

Директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев обясни, че на пероните на подземната железница има бутони за прекъсване на електрозахранването. На всяка станция има по четири такива съоръжения, като целта им е да се спре движението на мотрисите при паднал на релсите пътник. 

„Натискането на тези бутони не е недопустимо, но трябва да се прави, когато има потребност. Такава вчера не е имало. Единият влак спира на перона, през това време се изключва напрежението. Отиват и изключват тока и на другия влак и той спира в тунела“, допълни Братоев. 

Заради инцидента мотрисата е останала блокирана в тунела, а разписанието на метрото е изостанало с 9 минути.

Пред bTV Минчо Спасов заяви, че не е хулиган, а всички негови действия са „израз на уважение към обществото и израз на неуважение към управляващите“.