Повече от 3 часа движението пред Първо районно управление е изцяло блокирано. Хората скандират „Оставка“ и „Мафия“. Голяма част от протестиращите се преместиха от Народното събрание, а причината да са там е арестът на бившия депутат Минчо Спасов за 24 часа.

Според адвокатите му той е задържан най-вероятно за инцидент в метрото.

От столичната полиция уточниха, че по-рано днес трима души са натиснали аварийните бутони на метростанция СУ. Двама от тях вече са задържани за срок до 24 часа. Дали бившият депутат е сред тях, отказаха да коментират.

Хората на място казват, че няма да си тръгнат, докато не пуснат бившия депутат.

Задържането на Спасов Мая Манолова определи като опит да се сплаши протестът и каза, че ще останат там, докато той не бъде освободен. 

Ето какво каза адвокатът му Татяна Дончева по-рано пред bTV:

„Има конституционно задължение да си осигури адвокатска защита на задържания в момента на задържането. Това задържане е факт отпреди ние да дойдем тук. Дали те са оформили и кога постановление за задържане, протокол, искане за задържане за 24 часа или каквото и да било, не е ясно. Те не ни допускат. Офицерите на Първо районно са достатъчно много, никой не иска да даде информация, но ние разполагаме с такава, че той е вътре, защото на Минчо са му дали изключения телефон, за да звънне на един човек, и той му е звъннал и сега ще дойде и той“.

Това правителство така тръгна, така си кара 10 години и така ще си отиде – с пълно пренебрежение към всякакъв закон. Задължението да бъде допуснат адвокат си остава и то е грубо нарушено. Ние дори не знаем това, което е публикувано каква връзка има с живия живот".

Това е опит да се сплаши протестът, заяви Мая Манолова.

„Това е опит да се даде урок на един от най-активните. Минчо днес е от сутринта пред Народното събрание и протестът, ако продължават офицерите и техните началници от Първо районно по този начин ще се премести тук. Една част от протеста ще дойде тук, пред Първо районно, ще блокира тази улица и ние няма да си тръгнем, докато не освободят Минчо Спасов. Не е начинът и нито той е плашлив, нито ние сме плашливи, така че ще стоим тук и той просто трябва да бъде освободен“, каза Манолова.