Поради неправилно управление на енергетиката от страна на изпълнителната власт, поради недобро управление на едно топлофикационно дружество, започват да излизат негативи, които се трупаха, коментира в предаването „Лице в лице“ Таско Ерменков - член на комисията по енергетика в парламента.

Според него трябва да се въведат интелигентни топломери, и гражданите да се убедят, че това, което плащат, наистина го ползват. 

Цената на газа пада, но пада конюнктурно – сменихме формулата, но остана онова, което се казва пазарен елементи и което зависи от борсовата цена на петрола, коментира той.

„Когато има препълнени газохранилища и ниско потребление заради икономическата криза, няма как цената да е ниска. Към края на годината се очаква да се раздвижи индустрията, да се вдигне потреблението и  следователно да се вдигне цената на газа“, обясни Таско Ерменков. 

Според него „Топлофикация – София“ няма как да измерва ежемесечно каква топлинна енергия ни е продала, затова КЕВР премина на другия вариант – ще направи една прогнозна цена за годината, защото повечето абонати са на годишно изравняване. 

„В края на годината ще видим кой печели и кой губи - дали топлофикация е получила повече пари, които ще ни върне, или ние сме платили по-малко и задължително ще си доплатим“, посочи още Ерменков.