След като премина извънредното положение, в държавата не се случва нищо друго освен корупционни скандали. С тези думи депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски обясни поредния искан от опозицията вот на недоверие към правителството.

„Изнасят се факти и обстоятелства, които насочват общественото мнение в посока, в която има обосновани съмнения за корупционни практики, които са се случвали в държавата и носят щети на държавния бюджет. Имаме предвид 700 млн. лв. невнесени задължения в бюджета, констатирани именно от държавните органи“, заяви Свиленски.

„Оттам нататък започват шкафчетата с 500-евровите банкноти, кюлчетата със злато, комиксите. Никой до днес не излезе да каже дали снимките са истински, или не. Ние казваме, че държавността я няма и е срутена“, допълни той.

По думите му с този вот на недоверие БСП иска да покаже на българското общество генезиса на корупцията.

„Преди корупцията да се случи има няколко стъпки. Опитват се да вкарат корупцията в законите и в институциите чрез назначаването на некомпетентни служители“, заяви още депутатът от БСП.

Той даде пример с опита да мине закон, чрез който са се опростили 28 млн. лв. на голям бизнесмен във връзка с неизпълнението на приватизационен договор.

„Ще внесем искане за анкетна комисия, която да изследва всички обстоятелства за това защо няма 700 млн. лв. в държавата, както и анкетна комисия за участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. 140 млн. лв. на българските данъкоплатци са подарени на една банка без ясна визия защо се прави – уж с цел укрепването й. Тази банка трябва да помага на малкия и среден бизнес, а вместо това стана банка за помагане на олигарсите“, каза още Георги Свиленски.