„Фаталният участък на „Струма“ е проектират по правилника от 2000 г., който отговаря на изискванията и габаритите му са за магистрала – 11,50 м на платно“, заяви в „Лице в лице“ бившият председател на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев, който отбеляза, че е „бил технически директор на група от фирми, изпълняващи този проект при завършването“.

При участъка „съществуват различни проблеми, които говорят за неговото узаконявани и въвеждане в експлоатация, тъй като строителството започва, когато отчуждителните процедури не са окончателно приключили“, каза Мазнев.

„Участъкът на магистрала "Струма" е завършен през 2007 г. с Акт 15. По същото време беше завършен участъка Чирпан – Стара Загора. Знаете какво е неговото състояние. Този път продължава да работи много добре. Един от проблемите, които преодоляхме при строителството на участъка, е по отношение на материалите, влагани в конструкцията на пътя. За износващия пласт закупихме материал, който беше три пъти по-скъп, отколкото нормалните кариери ни предлагаха“, заяви Мазнев.

По думите му целта да се купят три пъти по-скъпо материали е била да се покаже качество, тъй като „за нас това беше първата магистрала, ще бъде с много добро качество“.

Това заяви бившият изпълнителен директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев, който е и участник в строителството на магистрала "Струма" пред бТВ. 

По думите му целта да се купят три пъти по-скъпо материали е било, за да се покаже, че тъй като "за нас това беше първата магистрала, ще бъде с много добро качество".

Инж. Мазнев каза още, че полагането е направено без фуга и всичко това е дало своите резултати.

"Съгласно нормативните изисквания, това са вече 15 години, технически се налагат да се направят допълнителни напластявания, за да се осигури много дълга експлоатация. Съгласно строителните норми пътят е изпълнен на високо ниво", допълни Мазнев.

"Мантинелата, която виждам, е тази, която на времето ние сме сложили. Там катастрофа заради мантинелата не е имало", коментира Мазнев, който отбеляза, че тогава мястото е изградено според тогавашните нормативни изисквания, но от две години има други изисквания.

Маркировката, която са правили тогава, е била с „кристали на Сваровски“, за да издържи по-дълго, каза Мазнев.

Според него, ако има проблеми с пътя, тя е била при поддръжката на трасето. Инж. Мазнев смята, че проблем има само при пътното строителство, където са обществените средства, но не и при жилищното, защото там доминира частният бизнес. По думите му държавата е абдикирала от пътния сектор.

Вижте целия разговор във видеото.

  • Следовател за трагедията на АМ „Струма“: Причината за инцидента категорично е човешка грешка
  • Милчев: Доклад показва, че мантинелите в трагичния участък на „Струма“ са монтирани неправилно
  • Проверка на bTV: Нова маркировка по АМ „Струма“ е със сериозни отклонения
  • Вече е ясно защо фаталният автобус на "Струма" се е подпалил
  • „Съдебна медицина“ освобождава телата на загиналите при катастрофата край Боснек
  • Очаква се телата на загиналите на "Струма" да бъдат върнати в Скопие
  • Изписаха от „Пирогов“ и последния оцелял от катастрофата на АМ „Струма“
  • МРРБ: Фаталната отсечка на „Струма“ не е нито магистрала, нито скоростен път
  • Македонски журналист: Случаят на АМ „Струма“ се политизира в Северна Македония
  • Христиания Червенкова, след като се върна от С. Македония: Хората там не са гневни, търсят истината

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!